Skip to main content

TV staat vandaag voor Total Video.  Wie bekijkt programma’s of video op het grote tv-toestel (het eerste scherm), wie op computer, tablet of smartphone (andere schermen)? Wie houdt het bij één scherm en wie hopt in de loop van de dag van het ene scherm naar het andere? Dat wil de CIM-studie in kaart brengen met twee verschillende studies.

1. Eerste scherm

Om klassieke tv-toestellen te meten, doet het CIM een beroep op een GfK panel van 1.500 gezinnen  (ongeveer 3.700 personen) waar naast het tv-toestel een kijkmeter is geïnstalleerd. Die registreert het kijkgedrag van alle gezinsleden die zich met een afstandsbediening als kijker aanmelden, en ook van gasten als die meekijken. De CIM TV-studie meet niet enkel de zenders die hebben ingetekend, maar in totaal 120 zenders die in België te ontvangen zijn. Nielsen zorgt voor de identificatie van programma’s en reclame voor meer dan 60 van die zenders.

Het CIM meet live tv kijken én uitgesteld kijken: het (her)bekijken van programma's tot en met 7 dagen na uitzending. Ook ander gebruik van het tv-toestel wordt zo goed mogelijk geregistreerd. Denk aan streaming platforms, dvd kijken, gaming, foto’s bekijken, enzovoort. 

2. Andere schermen

Gemius meet wereldwijd kijkvolume en kijkduur voor alle videoplayers die deelnemen aan de CIM Internet studie. Dat gebeurt zonder tussenkomst van de surfers, op voorwaarde dat de eigenaars hun videoplayer juist configureren zodat Gemius alle videoconsumptie kan meten.

Een panel van méér dan 50.000 Belgische surfers laat toe om het profiel te bepalen van online video kijkers in België, zowel voor pc/laptop, tablet als voor smartphone.

Om de meting op het eerste scherm compleet te maken, meet Gemius ook de online consumptie van tv-programma's op een connected tv wanneer dit niet door het GfK panel wordt geïdentificeerd: op het moment dat het programma in preview en vanaf 8 tot 28 dagen na de live uitzending bekeken wordt.


De resultaten van de GfK, Nielsen en Gemius studies worden dagelijks gepubliceerd:

  • Aan de hand van gedetailleerde cijfers over het tv-kijken van de dag ervoor op alle schermen, kunnen de ingetekende zenders hun programmatie evalueren en op punt stellen. 
  • De reclamewereld gebruikt diezelfde cijfergegevens om reclameruimte te kopen en verkopen, en om het bereik van reclamecampagnes te meten. 
  • Ook de kijkcijfers van televisieprogramma’s zoals die verschijnen in de pers, komen uit deze studies.

Hieronder staat een selectie van programma-resultaten voor alle schermen. Bij de resultaten in de sectie Digitaal vind je nog meer resultaten van videoplayers die door Gemius gemeten worden.

Resultaten

Hier vind je de belangrijkste resultaten voor programma’s langer dan 15 minuten:

  • De programma Top 20 van gisteren (elke werkdag beschikbaar om 14u30).
  • De programma Top 20 per week (elke werkdag na een weekend beschikbaar). 
  • Bij de jaarcijfers vind je de Top 100 van de afgelopen jaren, de Top 10 per zender, de marktaandelen per zender en de Top 100 aller tijden.
     

Tabel met resultaten

  • TV. Het aantal kijkers van 4 jaar en ouder en eventuele gasten in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel die live of uitgesteld kijken: op de dag van uitzending (VOSDAL: Viewed on Same Day As Live) tot 7 dagen na uitzending van het programma.
  • Online. Het  aantal kijkers is hier gebaseerd op het aantal gemeten toestellen, mee-kijkers worden dus niet meegerekend. Online omvat tv-programma’s, of fragmenten daaruit, die in preview, live of tot 7 dagen na de uitzending bekeken werden (achteraf bekeken tv-programma’s tellen mee vanaf 1 januari 2020, achteraf bekeken fragmenten vanaf 1 januari 2021, live tv-programma’s vanaf 11 juni 2021 en tv-programma’s en fragmenten in preview vanaf 13 december 2022, tv-programma's en fragmenten bekeken op een connected tv in preview en uitgesteld van 8 tot 28 dagen na de live uitzending sinds 26 juni 2023).


     * Aantal kijkers alle schermen = aantal kijkers van het volledige tv-programma op TV of
       Online, gewogen met hun kijkduur.
     ** 1ste scherm (TV) - Aantal kijkers = het gemiddelde aantal kijkers van het volledige
         programma op TV (= rating)

De TV TOP omvat programma-afleveringen voor zover de informatie om de afleveringen te identificeren  ter beschikking is gesteld door de zenders. 

Notificatie - gepubliceerd op 16 april:

Er is een correctie doorgevoerd voor de berekening van webrating. De online consumptie van tv-programma’s live en tot 7 dagen na de uitzending via een Connected TV tellen niet langer mee in de webrating omdat deze consumptie reeds meetelt in de TV rating (gemeten aan de hand van het TV panel). De impact van deze correctie is voor het geheel van programma’s gemiddeld -0.59% in het Noorden en -0.13% in het Zuiden.

Vanaf 15 april is de rapportering van webratings aangepast in de software en in de publicatie van TOP 20 Programma rankings. De komende weken wordt de aangepaste webrating retroactief herleverd in de software (i.e. vanaf 1 januari 2023) en de TOP 100 Programma’s van 2023 wordt opnieuw gepubliceerd.